Kruidkoek

Lekker bij de thee of tijdens de kerstbrunch; een plakje Oudhollandse kruidkoek. Met dank aan Ria voor het recept.

Ingrediënten
¼ liter karnemelk (eventueel te vervangen door sojamelk en een el citroensap of azijn)
½ pond speltbloem
1 eetlepel wijnsteenzuur bakpoeder
½ pond bruine basterdsuiker
75 gram rozijnen (geweld)
75 gram gepelde hazelnoten
2 theelepels koekkruiden
Poedersuiker

Bereiding
Karnemelk, suiker en kruiden vermengen in mixkom. Voeg daarna bloem en wijnsteenzuur toe en schud. Rozijnen en hazelnoten erdoor roeren en dan in cakevorm doen. Cakevorm van tevoren invetten en bestrooien met bloem. 60 minuten bakken in voorverwarmde oven op 175 graden. Wat af laten koelen en bestrooien met poedersuiker. Ook heel leuk in een tulband-vorm van 1 liter.

Eet smakelijk!

Hartverwarmend drankje

Op de hoek van de straat, bij busstations en in de trein; overal in India kom je chai-verkopers tegen. Soms alleen met een ketel en een rits bekertjes onder de arm, soms met een hele kar of stal waarbij de kruidige geur van pruttelende chai je tegemoet komt.
Al eeuwenlang worden er in India Ayurvedische kruidenmengsels gedronken om hun heilzame werking. Masala(=kruidenmengsel) Chai (=thee) is een erfenis uit de tijd dat India een Engelse kolonie was. De Britse gewoonte om thee met melk te drinken is door de Indiërs overgenomen, zei het met een eigen twist: masala chai. Dit is een kruidige melkthee, die met stip de meest geliefde drank in India is. De Indiër drinkt zijn chai op elk moment van de dag, bij warm en koud weer, bij voor en tegenspoed. 

Van Bihar tot Bangalore

Iedere zondag is er op Nederland 2 om 20:25 een serie over India te zien: van Bihar tot Bangalore.

 'Jelle Brandt Corstius gaat op reis door India. Het land telt meer armen, 426 miljoen, dan de armste 26 Afrikaanse landen bij elkaar. Maar er is ook enorme rijkdom'.

De eerste aflevering zie je meteen hoe veelzijdig India is. Jelle bezoekt Varanasi, de heilige stad aan de Ganges waar veel crematies plaatsvinden en mensen naar toe gaan om vredig te sterven. De stad Rishikesh wordt ook bezocht, dit is de spirituele trekpleister van India. Jelle leert daar de netipot gebruiken en sutra neti (een touwtje door de neus en mond) uit te voeren. Hij brengt een bezoek aan de volgers van Osho (Bagwan) en interviewt een man die vast voor de Ganges.

De serie is op een mooie manier gemaakt, op een respectvolle manier voor de mensen die er in voorkomen. Als je meer over India te weten wil komen is dit een echte aanrader!

Klik hier voor de officiële website van deze serie.

Of bekijk Van Bihar tot Bangalore op uitzending gemist.

Een mooi verhaal!

Op onze facebookpagina hebben we een tijdje geleden onderstaande video gedeeld. Graag doen we dat ook op ons blog! De video gaat over het inspirerende verhaal van een gehandicapte veteraan uit de Golfoorlog, Arthur Boorman. Hem is verteld dat hij nooit meer goed zal kunnen lopen en hij zit al meer dan 15 jaar thuis. Arthur is depressief, heeft overgewicht en geen hoop op verbetering. Tot hij een artikel tegenkomt over een yogastudio in de buurt en hij besluit yoga te proberen...